افکار منفی یکی از مشکلات و دغدغه های اساسی در بین بسیاری از اشخاص در جامعه است. این موضوع بخش قابل توجهی از تفکر شخص را درگیر خود کرده و در صورت دامن زدن به این تفکرات که به نام نشخوار فکری در مباحث تخصصی روانشناسی مطرح می شود می تواند زمینه ساز بیماری هایی همچون افسردگی مزمن شود. اگر شما هم درگیر این موضوع هستید پیشنهاد می کنم تا آخر این مقاله همراه ما باشید.
افکار منفی چیست؟
افکار موجود در ذهن تا حد بسیار بالایی شخصیت و الگوی رفتاری انسان را شکل می دهد. عوامل وراثتی و اکتسابی مانند ژن، خانواده، دوستان و بسیاری از موارد دیگر در تعیین شکل و ذهنیت کلی ما تاثیرگذار هستند. منفی نگری می تواند زمینه ساز بیماری های روحی و روانی و عدم موفقیت در زندگی شود. برای مثال افکار منفی بواسطه پیش داوری نادرست، زمینه شکست و عدم موفقیت را قبل از انجام کاری به شخص القا می کند و این موضوع تاثیر بالایی در عدم دستیابی به اهداف دارد.
ریشه یابی افکار منفی
افکار منفی یکی از بیماری های فکری است که می بایست با کمک روانشناس آنرا درمان کرد. همانطور که می دانید یکی از اصلی ترین اقدامات در درمان یک بیماری، تشخیص آن است. در علم روانشناسی نیز ریشه یابی یکی از مهمترین اقدامات در جهت درمان می باشد. روانشناس با بکارگیری روشهای تشخیص و ریشه یابی، دلایل بوجود آورده تفکرات نادرست در شخص را بدست آورده و بر اساس آنها راهکار درمانی ارائه می دهد. صداقت شخص با روانشناس نیز اهمیت بسیار بالایی در تشخیص و ریشه یابی دارد.
درمان افکار نادرست
در علم روانشناسی تلاش های بسیاری برای بهبود وضع زندگی اشخاص صورت گرفته است. تحقیقات و پژوهش های صورت گرفته در روانشناسی موجب پدیدآمدن روشهای علمی و اصولی برای درمان مشکلات شده که برای افکار منفی نیز این موضوع صادق است. در بین روشهای متداول برای درمان ریشه ای افکار منفی و به تبع آن جایگرینی افکار مثبت، روش توقف فکر (Thought stopping) یکی از بهترین راهکارها برای از بین بردن تفکرات نادرست می باشد.
تکنیک توقف فکر
روانشناس با کمک تکنیک توقف فکر به مراجعه کننده می آموزد که بتواند بصورت ارادی افکار منفی ایجاد کند و به این طریق میزان اضطراب خود را بالا ببرد. در ادامه با یک نشانه مانند صدای برخورد خودکار به میز، شخص بلافاصله افکار مثبت را جایگزین افکار نادرست می کند. با تکرار این روش تحت نظارت کامل مشاور روانشناس، شخصی که با مشکل افکار منفی روبروست می تواند این بیماری را درمان کرده و شخص مثبت اندیشی باشد. اگر شما نیز این مشکل را دارید پیشنهاد ما این است هر چه سریعتر نسبت به رفع این مشکل اقدام نمایید.
مشکلات ناشی از افکار منفی
این موضوع می تواند مشکلات بسیاری را برای فرد بوجود آورده و زمینه بروز مشکلات روحی و روانی دیگر مانند استرس، اضطراب، وسواس، افسردگی و ده ها مورد دیگر شود. عمده مشکلات ناشی از افکار منفی بشرح زیر است:
و ده ها مورد دیگر …
دوری از افکار منفی با داشتن امید به زندگی
امید به زندگی یکی از شاخص های مهم در زندگی انسان ها است که به طور متوسط طول عمر مفید آنها را به نمایش می گذارد. هر چقدر وضعیت بهداشتی و شرایط رفاهی انسان ها رو به بهبود رود، میزان امید به زندگی در آنها نیز افزایش می یابد. یکی از دلایل طولانی تر بودن عمر زنان نسبت به مردان، وجود قوی تر این شاخص در بانوان است. به همین دلیل امید به زندگی از اهمیت بسیار بالایی در زندگی اجتماعی و شخصی انسان ها برخوردار است.
اهمیت امید به زندگی در انسان ها
امید به زندگی یکی از اصول مهم برای موفقیت در زندگی است امیدوار بودن این احساس را در انسان به وجود می آورد که، با تلاش می تواند به خواسته هایش دست پیدا کند. همچنین می تواند انگیزه انسان را برای دست یابی به اهدافش تقویت نماید. امید داشتن در زندگی علاوه بر سلامت روانی به حفظ سلامت جسمی افراد نیز کمک می کند.
زندگی مسیری پر از مشکلات و پستی و بلندی است. که افراد برای گذران آن نیاز به صبر و قدرت زیادی دارند. در زندگی هر فردی شرایطی پیش خواهد آمد، که بدون داشتن امید گذر کردن از آن مرحله کاری نسبتا دشوار است. بنابراین امید در زندگی یکی از فاکتورهای بسیار مهم برای عبور از مشکلات است. امید در زندگی همانند نیرویی است که شما برای انجام یک کار به آن نیاز دارید.
به طور کلی افرادی که در زندگی امید ندارند، ترجیح می دهند بدون هیجان ترین کار را انجام دهند و برای رسیدن به اهدافشان هیچگونه تلاشی نکنند. اما افرادی که در زندگی امید دارند، هر گونه سختی و چالشی را برای رسیدن به اهدافشان تحمل می کنند.
نقش امید به زندگی در سلامت انسان
امید داشتن در زندگی به معنای زنده نگه داشتن احساسات خوب در انسان است. به همین دلیل وجود امید به زندگی در هر فردی می تواند او را از ابتلا به بیماری های روانی به خصوص افسردگی حفظ نماید. شاید این جمله را زیاد شنیده باشید که، انسان با امید زنده است. این به معنای این است که، ناامیدی می تواند منجر به افسردگی های شدید و در نهایت خودکشی برخی از افراد شود. به طور کلی امید به زندگی در حفظ سلامت جسمی افراد نیز بسیار موثر است. امید می تواند در درمان بسیاری از بیماری های جسمی نیز موثر واقع شود. بسیاری از تحقیقات پزشکی ثابت کرده است که امید می تواند نقش بسیار قدرتمند و موثری در درمان سرطان داشته باشد. افرادی که به زندگی امیدوار هستند در صورت شنیدن بیماری خود، روحیه خود را از دست نمی دهند و برای درمان بیماری تلاش می کنند. از طرفی بیماران امیدوار در صورت شکست در درمان، راه دیگری را برای درمان امتحان می کنند.
رهایی از افکار منفی
آیا شما هم جزء آن دسته از افرادی هستید که همیشه نگران یک چیزی هستند و مدام با افکار منفی دست و پنجه نرم می کنند؟
همیشه نگران و مضطرب هستید که نکند فلان اتفاق بیفتد؟ نکند ماشینم را بدزدند؟ نکند در امتحان رد بشوم؟ نکند خواستگاری که برایم می آید از من خوشش نیاید؟ نکند در حین برگشت فرزندم از مدرسه او را بدزدند یا موقع رد شدن از خیابان با یک ماشین تصادف کند؟ نکند شریکم به من خیانت کند؟ نکند رئیسم بگوید از این ماه به بعد سرکار نیا و از کار بی کار بشوم؟ نکند چک ماه آینده ام برگشت بخورد؟ نکنه مشتری هایم را از دست بدهم؟
نکند …؟ نکند …؟ نکند …؟ و هزار نکند دیگر که صبح تا شب مثل خوره به جانمان می افتند و جالب است که در اکثر مواقع هیچ کدامشان اتفاق نمی افتند و فقط می خواهند شیرینی لحظه ها را از ما بگیرند.
این افکار مثل موشی هستند که وارد انبار گندم ما شده و تمام محصول و دست رنج سالانه ما را بر باد می دهد. پس باید بر موش درون غلبه کنیم.
اگر شما هم در طول شبانه روز درگیر این دسته از افکار هستید باید یه خبر خوش به شما بدهم و آن اینکه بعد از گوش دادن به این فایل صوتی و اجرای تکنیک فوق العاده قدرتمند آن می توانید برای همیشه از شر این افکار راحت بشوید.
مراقب افکار منفی باشید، حتی کوچک ترین شان
کوچک ترین سوراخها هم می توانند بزرگترین کشتی ها را غرق کنند.
راه های رسیدن به خوش بینی و افکار مثبت
1-هدف گذاری
هدفگذاری باعث میشود که در زندگی نقطهی تمرکزی به آینده داشته باشید و جهت اصلی زندگی خود را بدانید. معمولا افراد بدبین اهداف درست و واقعی برای خود ندارند و از این رو دچار بدبینی و شک خواهند شد. اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای خودتان تعیین کنید. این کار به شما کمک میکند یک چشم انداز مثبت نسبت به آینده داشته باشید.
2- شکرگزاری
شکرگزاری و قدرشناسی باعث میشود بتوانید در زندگی فرصتهای بیشتری را ببینید. وقتی خوشبین باشید، میتوانید نعمتها و برکتهای زندگیتان را ببینید و قدرشناس و سپاسگزار آنها باشید. برای شکرگزاری روزانه مدت زمانی را به داشته هایتان فکر کنید و از خدا بابت آن سپاس گزاری کنید. تشکر کردن از دیگران را یاد بگیرید و خودتان را دوست داشته باشید. شکرگزاری شاید ساده ترین راه برای رسیدن به خوش بینی و افکار مثبت باشد.
3-نصب اپلیکیشن ملودی های مثبت اندیشی (فوق العاده موثر)
یک اپلیکیشن فوق العاده که به داشتن تمرکز و کاهش خستگی های فکری روحی کمک شایانی می کند. آن را روی گوشی خود نصب کنید بقیه مراحل بسیار ساده و کار کردن با آن کاملا بی دردسر و رایگان است. شامل یک سری ملودی و راهکارهای فوق العاده موثر (روزانه حداقل 20 دقیقه از این اپلیکیشن استفاده کنید):
4- جستجوی جنبه های مثبت زندگی
شاید شما هم این جمله معروف را شنیده اید که می گویند”نیمه پر لیوان را ببین”. در واقع خوش بینی همین یک جمله است و شما در امور متفاوت زندگی کافیست به جنبه های مثبت آن توجه کنید تا از افکار منفی آن دور باشید. هرچقدر تمرکز شما بر امور منفی، افکار و کاستی های زندگی بیشتر شود، از مثبت اندیشی دور خواهید شد. واقعیت زندگی خود را ببینید و نقاط مثبت و منفی را باهم بپذیرید.
5- عبرت از شکست ها
شاید تصور کنید که افراد خوش بین دچار شکست نمیشوند. اما تفاوت افراد خوش بین و بدبین در نحوه برخود با شکست های زندگی است. افراد خوش بین در مقابل شکست ها دچار سستی نمیشوند و از آن عبرت میگیرند. هر زمان احساس کردید شکست خوردهاید یا با شرایط عدم موفقیت روبهرو شدید، برای خودتان درسهای آن موضوع و شرایط را یادداشت کنید و بنویسید. دفعهی بعد سعی کنید آن خطاها را دیگر تکرار نکنید.
6- جملات تاکیدی مثبت
افراد خوش بین معمولا کلام مثبت دارند و از کلمات مثبت استفاده میکنند. استفاده از جملات با بار معنایی منفی بپرهیزید. روزانه زمانی را به بیان جملات مثبت بگذرانید تا به مرور زمان این افکار جزئی از عقاید و افکارتان شود.
7- دست کشیدن از مقایسه
شاید یکی از دلایل بدبینی مقایسه خودتان با دیگران باشد. تفاوت در عقیده، سبک زندگی و شرایط محیطی گاهی زمینه مقایسه با دیگران را ایجاد کند. پرورش این افکار مقایسه ای بدبینی را در شما تقویت میکند و از این رو لازم است خودتان را از شرایطی که مقایسه را ایجاد میکند دور کند. خودتان را تنها با خودتان مقایسه کنید. امروز خودتان را با دیروز و امسال خودتان را با سال قبل مقایسه کنید. مقایسه کردن خودمان با خودمان وقتی ارزش دارد که باعث حرکت و رشد در ما شود.
8- انجام فعالیت مثبت
برای زندگی خودتان برنامه ریزی داشته باشید و سعی کنید کارهایی انجام دهید که شما را خوشحال میکند. وقتی برای زندگی خود برنامهی منظم و خوبی دارید، همه چیز به درستی و به خوبی پیش میرود. هر کسی براساس روحیه و استعدادهایی که دارد ممکن است از انجام کارها و فعالیتهایی انرژی بگیرد. بنابراین روزانه بعد از انجام فعالیت های روزمره زمانی را به خود اختصاص دهید و یک فعالیت انرژی بخش مانند کتاب خواند، گوش دادن موسیقی و یا رقصیدن را انجام بدهید.
9- تغییر سبک زندگی
گاهی تغییر شرایط زندگی میتواند موجب ایجاد حس های خوب در شما شود. اگر شرایطی شما را نارحت میکند آن را تغییر دهید. برای مثال شما میتوانید سبک غذایی خود را تغییر دهید و غذاهای سالم را جایگزین فست فود کنید. توجه شما به سلامتیان زمینه افکار مثبت را ایجاد کند.
10-گوش دادن به این موسیقی ها
موسیقی هایی بسیار موثر توسط روانشناسان و آهنگ سازان فقط برای کاهش اشفتگی ذهن ساخته شده است که توسط کاربران استفاده شده و بسیار موثر تشخیص داده شده اند. در گام اول توصیه می کنیم این موسیقی ها را دانلود کنید و از همین امروز روزانه 3 بار (هر بار حداقل 10 دقیقه) به آنها گوش دهید. این موسیقی ها را در اینجا می توانید گوش کنید (باید VPN روشن کنید)
11- تماس با افراد مثبت
به جمعهای مثبت بپیوندید. افراد مثبت را به دوستی بگیرید. وقتی در محیطهایی هستید که افرادی مثبت در اطراف ما هستند، تمرین کنید به جای حرف زدن در مورد موضوعات منفی، فکر کردن در مورد موضوعات منفی و دادن انرژی مفی به یکدیگر، اتفاقات مثبت و خوب را به زندگی خود دعوت کنید. در انتخاب اطرافیانتان دقت لازم را داشته باشید، افکار منفی شما را از خوش بینی دور میکند.
12- یادگیری
یادگیری مهارت های جدید میتواند وقت مفید شما را افزایش دهد و ساعت های کمتری برای افکار منفی خواهید داشت. وقتی مهارتهای جدیدی را یاد میگیرید توانمندتر میشوید و همین توانمندتر شدن به شما کمک میکند تا زاویهی دید وسیعتری داشته باشید. سعی کنید برای هر روز خود موضوعی برای آموختن داشته باشید. برنامههای کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای آموزش و مهارت آموزی خودتان درنظر بگیرید.
13- مدیریت شرایط محیطی
وقتی با مشکلاتی که شما را به عقب میبرند مواجه میشوید، چیزهایی که میتوانید تغییر دهید را مشخص کرده و سعی کنید راهحلهایی برای آنها پیدا کنید. در صورتی که شرایط محیطی مطابق اهدافتان نبود آن را مدیریت و کنترل کنید تا کمترین تاثیر را بر زندگیتان داشته باشد.
14- نوشتن افکار مثبت
شاید از معجزات نوشتن افکار مثبت خبر نداشته باشید. نوشتن افکار و جملات مثبت به شما کمک میکند که آن را دائم در ذهن خود تکرار کنید و از این رو این افکار در شما ریشه خواهد زد. روزانه افکار مثبت خود را در یک دفترچه یادداشت کنید. این جملات و افکار مثبت میتواند از یک فیلم که دیده اید نشات گرفته باشد و یا میتواند آن را از یک فرد در خیابان شنیده باشید.
15- از گفتگو منفی خودداری کنید
شامل حرف هایی است که به طور ذهنی به خودتان می گویید. به عنوان صدای درونی ذهن خود به آن بنگرید که نحوه عملکرد و تعامل شما با دنیای اطراف را تجزیه و تحلیل می کند. اگر گفتار خود را بر روی افکار منفی متمرکز کنید، عزت نفس شما می تواند آسیب ببیند.
16- بیشتر شوخی کنید حتی با خودتان
وقتی شوخ طبعی و آرامش در زندگی کم باشد، خوشبختی هم دشوار می شود. حتی زمانی که با مشکلات مواجه می شوید سعی کنید شاد و خندان بمانید. گاهی اوقات، شوخ طبعی بالقوه در یک وضعیت می تواند استرس را کم کند و دیدگاه را مثبت کند. گشتن به دنبال منابع شوخ طبعی از قبیل نگاه کردن به طنز تلویزیونی خنده دار و یا خواندن جوک می تواند به شما در فکر کردن به افکار مثبت بیشتر کمک کند.
17- افکار منفی را ریشه یابی کنید
بدون این که ریشه افکار منفی را پیدا کنیم و متوجه شویم که از کجا نشات گرفته اند، غلبه بر آن ها امکان پذیر نیست. اگر در یافتن ریشه افکارتان مشکل دارید، می توانید از دفتر یادداشت های روزانه کمک بگیرید. تمام جملات یا موقعیت ها را در توصیف افکار منفی بنویسید و هر زمان که آن ها را احساس کردید، درون دفتر یادداشت های روزانه بنویسید.
18- پرهیز از فکر کردن زیاد
فکر بیش از حد به حالتی از ذهن گفته می شود که در آن احساس بدی به وجود می آورید و به همه چیزهایی که هیچ کنترلی روی آن ها ندارید فکر می کنید. افکار منفی متوقف نمی شوند و تا زمانی که از تفکر بیش از حد دست برندارید، به ذهنتان روانه می شوند. با این حال، باید افکار منفی را کنترل کنیم، زیرا می توانند باعث افسردگی شوند.
راهکارهای جلوگیری از تفکر بیش از حد
19- کمک به افراد نیازمند
کمک به دیگران به این معنا نیست که شما باید مبلغ زیادی را مانند افراد دیگر ببخشید. شما می توانید به نابینایان برای عبور از خیابان کمک کنید و یا می توانید تکه های کوچک غذای خود را با افراد گرسنه تقسیم کنید. هر وقت به افراد نیازمند کمک کنید بسیار خوشحال خواهید شد.
20- استفاده از جملات تاکیدی مثبت
صبح که از خواب بیدار می شوید می توانید به خود یک جمله مثبت بگویید تا روز شما با تفکر و انرژی مثبت شروع شود.
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به سایت دکتر مرجان محمدیان می باشد.
طراحی و پیاده سازی توسط تیم تخصصی وطن دیزاین
مطمئن باشید که نظرات شما بسیار دقیق مطالعه خواهد شد و به آن پاسخ خواهیم داد ، هر نظری که برای ما می نویسید قوت قلبی برای حال ما خواهد بود