5 روش های درمانی سریع برای کمرویی - دکتر مرجان محمدیان

چکیده این مطلب :

 

خجولی و کمرویی چیست؟ آیا شما هم مانند بسیاری دیگر از خجالت و کمرویی رنج میبرید ؟ آیا خجولی باعث شده نتوانید به راحتی در جمع صحبت و یا خواسته های خود را بیان کنید ؟  آیا دوست دارید در سال 1400 دیگران با چهره جدیدی از شما روبرو شوند؟ کسی که دیگر خجولی و کم رویی برایش معنا ندارد و با اعتماد به نفس در جمع حضور میابد ! همه اینها به راحتی امکان پذیر است. پس با ما همراه باشید و این 5 روش طلایی رفع خجالت را گام به گام انجام دهید . روش هایی که در هیچ منبع و ماخذ دیگری پیدا نخواهید کرد.

من خجالتی هستم؟ چطور میتوانم کمرو نباشم؟

خجالت (به انگلیسی: Embarrassment)و یا  در حالت کلی تر خجولی در لغت به معنای حیا و شرمساری، حجب و کم رویی به کاربرده می شود و یکی از نشانه های عزت نفس پایین است و می تواند حاصل و ثمره فقدان اعتماد به نفس نیز باشد. در حالت کلی افرادی از خجولی رنج میبرند که در تعاملات اجتماعی خود به اندازه ای احساس ناراحتی و معذب بودن میکند که این تجربه در شرایط و موقعیت های اجتماعی گوناگون مانع ازعملکرد طبیعی افرادی میشود که از کمروریی رنج می برد. البته متاسفانه موضوع خجولی و کم رویی همواره به اینجا ختم نمیشود و افراد خجالتی عموما واکنش‌های فیزیولوژیکی شدیدی از جمله تنش عضلانی، افزایش ضربان قلب، و ناراحتی گوارشی و بسیاری موارد دیگر را دارند.

 

باور های غلط در اختلال رفتار خجولی

و اما از نظر روانشناختی افرادی که از خجولی و کمروی رنج میبرند متاسفانه باور های اغراق آمیز و اشتباهی در مورد ویژگی خجولی خود دارند از جمله:

  • آدم خجول تصور میکند: هیچ کس من را دوست ندارد!
  • فرد خجالت زده به خود میگوید: همه به من نگاه میکنند!
  • کم روی سبب این اندیشه است که: همه در مورد من بدگویی میکنند و…

 

خجولی و الگوی رفتاری پایه آن

باور پایه در اختلال رفتاری خجولی انزواطلبی اجتماعی است. از این رو ممکن است انسان های خجالت زده از صحبت کردن در جمع وحشت داشته باشند. عموما اغلب افرادی که از کمرویی رنج میبرند از ارتباط چشمی با دیگران به شدت پرهیز کنند. از این رو این روز ها اختلال خجولی به یکی از جدی ترین مشکلات بشریت تبدیل شده است.

 

زمان شکل گیری خجالت زدگی در افراد

متاسفانه کم روی و خجالت زدگی عموما در سنین کم و به علت عدم آگاهی خانواده ها و والدین و به علت صدماتی که بر عزت نفس فرد وارد میشود، شکل میگیرد. حتی روانشناسان معتقداند کم رویی از والدین خجالتی به فرزندانشان منتقل میشود. پس اگر به درمان کمرویی در کودکان نپردازیم و از اعتماد به نفس کودکان خود غفلت کنیم، ممکن است اختلال رفتاری کم رویی تا سنین بالا نیز فرد را رها نسازد.

 

تفاوت کمرویی و درونگرایی

میان کمرویی و درونگرایی مرزی به باریکی یک تار مو جلوه گر است. در علم روانشناسی درونگرایی یک ویژگی فردی و تا حدودی ژنتیکی و غیر قابل تغییر است. درونگرایی یعنی شما ذاتا فردی هستید که حضور در مکان های خلوت را ترجیح میدهید، اما نقطه مقابل آن  خجالت زدگی و کمرویی که علت آن کمبود عزت نفس و اعتماد به نفس است. پس بهتر است بدانید هرگونه تلاش برای تغییر انسان درون گرا تنها نتیجه اش تحمیل کردن کوله باری از استرس و اضطراب به فرد مذکور است و نتیجه ای جز نابودی عزت نفس را به همراه ندارد. پس اگر شما در تنهایی لذت بیشتری میبرید احتمالا فردی درونگرا باشید اما اگر تمایل به برقری ارتباط و هرگونه تعامل اجتماعی با دیگران را دارید ولی کمرویی مانع از ارتباط شما میشود پیشنهاد میکنم این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

 

چرا درمان خجولی یک نیاز اساسی است؟

در هر زمینه ای که فکرش را بکنید اعم ازروابط عاطفی، شغل و درامد و مواردی از این قبیل داشتن تخصص، تجربه و حتی دانش برای موفقیت کافی نیست. اگر سرشار از دانش و ایده هم باشید اما خجولی و کم رویی مانع از ارائه آن گردد به موفقیت دست نمیابید و نتیجه مطلوب حاصل نمیگردد. راستش را بخواهید در هرگوشه ای از دنیا هم که زندگی کنند افراد سود جویی هستند که از خجول بودن شما برای میل به اهداف خویش سو استفاده کنند. لذا بسیار مهم است که بدانید و بپذیرید که همین امروز باید با مشکل خجالت زدگی خود روبرو شوید چراکه شاید فردا برای درمان کمرویی دیر باشد.

 

نکات مهم تشخیص افراد خجالت زده 

برای تشخیص افرادی که از خجولی رنج میبرند از افراد عادی، کافیست به رفتار های آنها دقت کنید. در این مقاله به بررسی چند مورد از ویژگی های اخلاقی و رفتاری افراد خجالت زده میپردازیم. فراموش نکنید که شاید بعضی افراد  دو و یا چند مورد از این رفتارها را هم زمان  داشته باشند. نگران نباشید شما در هر سطحی از طیف رفتاری خجولی هم که باشید، برای غلبه به کم رویی باید اول آگاه شویم که کدوم رفتارها را دارید.

 

مجموعه ای از ویژگی های اخلاقی افراد کمرو:

  • افرادی که از خجولی رنج میبرند همواره از موقعیت های درست فرار میکنند و اجازه میدهند که ترس هایشان بر آنها غلبه کند. افرادی که اختلال کمرویی دارند از هر موقعیت جدید فراری اند. موقعیت های مثل صحبت کردن در جمع، دوستی با افراد جدید و …
  • افراد خجول در مواقعی که باید برای گرفتن حق خود تلاش کنند، از حق خود به سادگی میگذرند. مثلا از پولی که حقشان است راحت صرف نظر میکنند.
  • انسان های که کمرویی شاخصه اصلی رفتاری آنها است، از ترس اینکه مبدا خواسته آنها با مخالفت روبرو شود، از درمیان گذاشتن خواسته خود با دیگران میترسند. مثلا با اینکه در شغل خود بسیار موفق اند جرات درخواست ترفیع را ندارند.
  • این افراد متاسفانه قدرت نه گفتن ندارند و از ترس ترد شدن با خواسته های که قلبا و منطقا به آنها مخالف اند مقالبه نمیکنند و به سادگی تسلیم می شوند.

 

3 روش درمان خجالت و کمرویی

هرچه بیشتر معاشرت کنید، اعتماد به نفس اجتماعی بیشتری پیدا خواهید کرد. اما اگر حتی نتوانید فکر حضور یافتن در جمع دیگران را تحمل کنید چه ؟


15 میلیون آمریکایی که دچار اضطراب اجتماعی (یک شکل مداوم و ناتوان کننده از کمرویی) هستند، اینگونه احساس می‌کنند. برخی از آنها در تعامل با مردم دچار چنان وحشتی هستند که برای حفظ یک شغل یا برقراری دوستی، اوقات دشواری را می‌گذرانند و همواره از خجولی رنج میبرند. شاید این آمار در باب خجالت زده بودن آمریکایی ها برای شما هم عجیب باشد. در موارد شدید، حتی غذا خوردن در بیرون می‌تواند یک چالش باشد، زیرا آنها از اینکه هنگام خوردن توسط افراد غریبه مشاهده شوند، خجالت می‌کشند.

 

نظر دکتر آر. واکر در غلبه بر خجالت زدگی

دکتر آر. واکر(دکترای روانشناسی بالینی سلامت در دانشگاه منیتوبای کانادا) در غلبه بر کمرویی می‌گوید: خوشبختانه “افراد می‌توانند بهتر شوند. اما از آنجا که اختلال اضطراب اجتماعی می‌تواند تأثیر زیادی در کار و روابط داشته باشد و می‌تواند منجر به اختلالات خلقی دیگری همچون افسردگی گردد؛ به محض این که متوجه شوید این شرایط با کیفیت زندگی شما تداخل دارد و مسیر درمانی خود را زودتر شروع کنید؛ درمان ها بسیار کارآمدتر خواهند بود. “در اینجا چند گزینه که اغلب به صورت ترکیبی توصیه می‌شوند، به شما کمک می‌کند به تقویت اعتماد به نفس اجتماعی خویش بپردازید و به جنگ کم رویی بروید.

 

تجویز دارو برای درمان کمرویی 

مهار کننده‌های انتخابی بازگشت سروتونین (SSRIs)، که غالبا برای درمان افسردگی استفاده می‌گردد، اغلب برای اضطراب اجتماعی هم تجویز می‌شوند. این داروها با تغییر سطح سروتونین (انتقال دهنده عصبی که تنظیم کننده خلق و خو، از جمله استرس است) میتواند به شما کمک کند احساس کمبود کمتری در تعامل با دیگران داشته باشید. عوارض جانبی (مانند خستگی، حالت تهوع و افزایش وزن) تا 40 درصد بیماران را تحت تأثیر قرار میدهد.

 

نظریه بث سالسدو برای غلبه بر استرس ناشی از خجولی یا کمرویی

بث سالسدو، ( روانپزشک و مدیر پزشکی مرکز Ross در واشنگتن دی سی )برای اضطراب و اختلالات مرتبط، می‌گوید اگر عوارض جانبی در چند روز اول برطرف نشود، پزشک ممکن است بتواند با تغییر دوز یا تغییر به داروی مشابه، آنها را مدیریت نماید. سالسدو اشاره دارد که معمولا یک SSRI دو هفته طول می‌کشد تا شروع به کار کند و هشت هفته طول می‌کشد تا پیشرفتی کامل را تجربه نماید، اگرچه در صورت قطع نسخه خود، ممکن است کمرنگ شوند.

 

روش های درمانی جایگزین برای رفع خجولی

طیف وسیعی از تکنیک های ذهنی – بدنی (از جمله طب سوزنی، مدیتیشن و یوگا) را می‌توان روزانه، هفتگی یا بر حسب نیاز قبل از یک رویداد مالیاتی اجتماعی استفاده نمود. سالسدو می‌گوید، این روش های درمانی جایگزین، از طریق تمدید اعصاب می‌تواند باعث تسکین اضطراب گردد، اما ممکن است عوامل فعال دیگری هم دخیل باشد. یوگا و مراقبه، مغز را به تمرکز بر روی زمان حال تمرین می‌دهد تا ذهن در سرزمین “چه شود اگر” سرگردان نباشد.این کمک بسیاری به درمان خجولی میکند.

 

تاثیر ورزش بر خجالت زدگی از نظر علمی 

در یک مطالعه دانشکده پزشکی دانشگاه بوستون در سال 2012 گزارش شد که در مقایسه با گروه تحت آزمایش که برای تمرین قدم می‌زدند، افرادی که هفته ای سه بار به مدت یک ساعت یوگا را به مدت 12 هفته انجام دادند، هیجان کمتری را تجربه میکنند. به طور کلی اضطراب کمتر و سطوح تعدیل شده ای از GABA (گاما- آمینوبوتیریک اسید، به معنی انتقال دهنده عصبی،) همراه با سطوح پایینتری از هورمون های استرس مانند کورتیزول داشتند. تصور می‌شود طب سوزنی، گردش خون را تحت تأثیر قرار می‌دهد که به نوبه خود می‌تواند بر نحوه اضطراب فرد اثرگذار باشد. تحقیقات بیشتری برای تعیین چگونگی این عملکرد مورد نیاز است، اما مطالعه ای در ژورنال غدد درون ریز در سال 2013 بر روی موش‌های صحرایی استرسی، نشان می‌دهد که در واقع ممکن است سوزن‌ها، مانند یوگا، روی سطح هورمون‌های استرس در بدن تأثیر بگذارد.

 

چگونه میتوان بر خجالت و کمرویی غلبه کرد؟

از اجتماعی شدن متنفرید؟ از صحبت عمومی هراس دارید؟ پس شما انسان خجولی هستید. راهنما اینجاست! این راهبردهای تقویت اعتماد به نفس را امتحان کنید تا بر کم رویی خود غلبه کنید. اینجا یک مثال واقعی از نتایج کاربرد این راهبردها توسط فردی داریم که علیرغم شغل خبرنگاری اش از بچگی تاکنون خجالتی بوده است! در واقع کسی که ما فکر نمی‌کنیم از صحبت کردن با افراد در مهمانی‌ها روگردان باشد، اما هست! ژن‌ها ممکن است ارتباطی با کمرویی داشته باشند. اسکات اف می‌گوید، به طور میانگین افراد با ژنوتیپ‌های مختلف دارای سطوح مختلف اضطراب اجتماعی هستند.
دکتر استولتنبرگ (استادیار روانشناسی دانشگاه نبراسکا- لینکلن) کسی است که تحقیقات اخیر را در مورد این موضوع انجام داده است. آنه ماری آلبانو (دکترای روانشناسی بالینی و مدیر کلینیک دانشگاه کلمبیا) برای اضطراب و اختلالات مرتبط، در نیویورک می‌گوید: عوامل محیطی بیشتری را باید برشمرد؛ ما نشانه‌هایی از والدین خود داریم. اگر مورد آزار و اذیت قرار گیریم، رنج می‌بریم.

 

نظریه دکتر فیلیپ زیماردو در باب خجولی

به گفته دکتر فیلیپ زیماردو،( استاد برجسته دانشگاه استنفورد و پیشگام تحقیق در مورد کمرویی،) نیمی از مردم ایالات متحده میگویند که تا حدی خجالتی هستند. او و سایر متخصصان به جامعه پذیری، نه در “من برای مهمانی ها زندگی میکنم” می اندیشند و نه “مرا برای همیشه تنها بگذارید.” بلکه جایی در بین این دو، در یک طیف و با یک هدف اصلی.

 

اصلی ترین ترس خجالتی ها قرار گرفتن در اجتماع

از نظر افراد خجالتی شاید چیزهای بد زیادی در زندگی وجود داشته باشد، اما آنها هرگز دوست ندارند در موقعیت‌های اجتماعی این احساسات ناشی از چیزهای بد را تجربه کنند. در عوض برایشان بسیار آسان‌تر است که به جای بیرون رفتن و قرار گرفتن در این موقعیت‌های اجتماعی، با خود تنها در خانه بمانند. کارشناسان می‌گویند هر زمان که یک فرد خجالتی از یک رویداد اجتماعی اجتناب می‌کند، ممکن است اضطراب او زیاد شود و در شرایط بعدی احساس اعتماد به نفس آسانتر نخواهد شد.

دکتر لین هندرسون، (روانشناس بالینی و مدیر مؤسسه Shyness در برکلی، کالیفرنیا) می‌گوید: “مردم فکر می‌کنند که اعتماد به نفس صرفا چیزی است که مردم دارند. اما این تفکر اشتباه است چراکه اعتماد به نفس چیزی است که شما با قرار دادن مکرر خود در موقعیت‌های اجتماعی می‌سازید.”

به همین دلیل خبرنگار خجالتی ما تصمیم می‌گیرد اردوگاهی اجباری برای خود طراحی کند تا از کمرویی نجات پیدا کند. در این اردوگاه او به مدت چهار هفته، کتاب های خودیاری را خوانده و توسط خبره‌ترین کارشناسان کمرویی تعلیم می‌بیند تا بر خلاف کلیشه های کم رویی خود رفتار کند. سپس توصیه‌های آنها مبنی بر قرار گرفتن در جمع ، پیاده روی گروهی و حتی اجرای نمایش، انجام داد. ثابت شد که این چالش فقط یک چالش است. اما کار هم کرد، برای شما که خجالتی هستید و شاید مایل باشید برخلاف اردوگاه اجباری، برنامه خاص خودتان را اجرا کنید، مواردی را که خبرنگار ما از این طریق برای مقابله با کمرویی خود آموخت را با شما درمیان بگذارم.

کرکانسکی می‌گوید: “حرف زدنی که شما از آن هراس دارید ممکن است کمک کند به احساسات خویش در حال حاضر توجه نمایید، در حالی که تلاش برای دوری کردن از آنها، گاهی اوقات موجب ناراحتی بیشتری می‌گردد.”

  • درس عملی:

    چهار هفته از زمان شروع اردوگاه آموزشی می‌گذرد و کلاس بداهه وی در حال آماده سازی یک نمایش است.
    فکر دعوت از دوستانش، خبرنگار خجالتی را فوراً عصبی می‌کند، اما به هر حال به آنها ایمیل می‌زند و این نکته را برای آنها طرح می‌کند که چه احساسی دارد.
    او اعتراف می‌کند که این کار موجب آرامش او شد. یکی از دوستانش می‌نویسد که فکر می‌کند او “به طرز مضحکانه‌ای شجاع هست”. دیگری می‌گوید آنچه او انجام می‌دهد برایش “نوعی کابوس” است.
    شنیدن این موضوع حتی بیشتر به او اطمینان می‌دهد. وقتی روز اجرا فرا می‌رسد، نگاهی به دوستانش در مخاطبین می‌اندازد. می‌فهمد که اگر آشفته شود، مهم نیست و ارزش وی نزد دوستانش کم نخواهد شد.
    این دقیقاً چگونگی احساسی است که یک شخص با عزت نفس اعتماد به نفس اجتماعی دارد و خیلی عالی است.